HONEYBUSH
Napój honeybush podobnie, jak rooibos pochodzi z Afryki Południowej. Wytwarza się go z krzewu Cyclopia intermedia lub Cyclopia subterata (miodokrzew), który jest spokrewniony z czerwonokrzewem (surowcem do wyrobu napoju rooibos). Honeybush ma podobne działanie zdrowotne, jak rooibos. Tak, jak on nie zawiera kofeiny ani garbników, więc mogą go pić zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży. Brak kofeiny powoduje też, że napój ten ma działanie relaksujące i łagodzi skutki bezsenności.
Skład: przeciwutleniacze - wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, spowalniają proces starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych, kwasy fenolowe - dobroczynnie działają na przewód pokarmowy, gdyż chronią błonę śluzową i nadają naparowi właściwości rozkurczające (jest to szczególnie istotne przy zapaleniach jelit i dolegliwościach menstruacyjnych). mikroelementy:- żelazo - zapobiega anemii (ważne dla kobiet w ciąży)- potas, miedź, wapno, mangan, magnez- fluor - korzystnie wpływa na szkliwo zębów,- cynk - korzystnie wpływa na skórę,- kwercetyna - hamuje uwalnianie histaminy, co pomaga zwalczyć alergie;- flawonoidy - są naturalnym środkiem antydepresyjnym.
Sposób parzenia: do zaparzenia Honeybush należy użyć dwóch czubatych łyżek na litr wrzącej wody i gotować przez 20 minut na bardzo małym ogniu. Do gotowego napoju można dodawać mleko i cukier. Napar ma żółtoczerwony kolor, świeży smak i miodowy aromat.