. Pau d’Arco ( LA PACHO )
Zastosowanie: Pau d’Arco, inaczej La Pacho lub Ipe Roxe to otrzymywany z kory drzew tropikalnych, rosnących w Ameryce Południowej, lek o wielorakim zastosowaniu. Badania nad nim zapoczątkowane w 1960r. w Brazylii, a w 1974r. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w USA opublikował jego zastosowanie, podkreślając szczególną rolę lapachou, aktywnego składnika zioła Pau d’Arco, który może być stosowany w leczeniu niektórych nowotworów złośliwych. Ponad to działa on paraliżująco na szczepy bakterii, takich jak: Brucella (pałeczki brucellosy), Candidia albieans (bielnik biały), Staphylococcus albieas (bielnik złocisty) oraz Trieophyton mentragrohytes. Wykazuje on również aktywne działanie przeciw wielu wirusom, w tym przeciw: wirusowi opryszczki (typu 1 i 2), wirusom grypy i poliwirusowi. Podkreślić należy, iż nie wywołuje skutków ubocznych. Ze względu na dużą ilość żelaza Pau d’Aco działa krwiotwórczo, a jednocześnie detoksykacyjnie: oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn i trucizn. Stąd znajduje zastosowanie w leczeniu naturalnym, gdy wymagana jest poprawa czynności układu immunologicznego organizmu: w zakażeniach grzybiczych, w chorobach zapalnych wątroby i nerek, w owrzodzeniach dwunastnicy, nieżycie żołądka, w alergiach, w drożdżycach, urazach i źle gojących się ranach, chorobach skórnych, białaczkach, niedokrwistości, stwardnieniach tętnic. Wyciąg z kory używany zewnętrznie działa przeciwzapalnie m.in przy zapaleniu szyjki macicy i zapaleniu pochwy. Sposób przygotowania: łyżkę stołową na 1 litr wody gotować ok. 15 min. Na wolnym ogniu. .